Dracaena (sau scris pe românește “dracena”), este originara, in principal, din Africa si Asia tropicala. Caracterizata prin viață lungă si creștere relativ lentă (aproximativ 10 cm pe an), planta e cunoscută pentru frunzele ei minunate, adeseori pestrițe. Făcând parte din familia Agavaceelor, dracaena are frunze lanceolate si arcuite care cresc sub forma de tufă în partea de sus a tulpinii goale și pot atinge chiar si 3m înălțime. Foarte rar înfloresc in interior, dar in anumite condiții, plantele mature pot da naștere unor flori mici in forma de stea.
Cum se îngrijește o dracaena
Udați planta in fiecare săptămână, deoarece substratul ar trebui sa rămână umed, fără ca apa să stagneze. Lăsați suprafața să se usuce ușor anterior următoarii udări, pentru ca pământul nu trebuie să băltească. Primăvara și vara, spălați planta o data pe luna. În timpul iernii, lăsați pământul să se zvânteze mai bine.
Dacă aerul din cameră este uscat, pulverizați frunzele zilnic si puneți ghiveciul pe un strat de pietricele umede sau pe marmură. Fertilizați planta la fiecare 15 zile in timpul creșterii.
Nu schimbați ghiveciul dracaenei atunci când rădăcinile ies din el pentru că planta preferă să se simtă înghesuită. Dracaena draco face excepție de la regulă. Pentru ea luați un ghiveci mai mare pentru ca ii place sa aibă spațiu.
Dacă doriți sa ramificați planta, primăvara, tăiați-i tulpina principala si turnați peste ea ceara de vindecare.
Sub frunzele ei pot apărea insecte maro, pe care le puteți elimina cu ajutorul unui tampon îmbibat în alcool. În cazul in care atacul insectelor este prea mare, folosiți cu un insecticid sistemic.